Ciasteczka orzechowe

Uwielbiam piec. Uwielbiam ciasteczka. Połączyłam więc oba zdania w realizację i oto są! Moje pierwsze ciasteczka orzechowe. Przepis poniżej, jest bardzo prosty! Prawdę mówiąc największy problem był z wyłuskaniem orzechów (bo taki mały złodziejaszek podbiegał i podjadał :)).

Składniki:

25 dkg masła roślinnego
10 dkg cukru pudru
10 dkg zmielonych orzechów
30 dkg mąki pszennej
2 żółtka

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na pół godziny.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części formować wałek o średnicy ok 0.5 cm i odkrawać paseczki na długość 3-5 cm. Układać na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Można też ciasto rozwałkować i wyciąć różne kształty.
Ciasteczka układać blisko siebie z niedużymi odstępami.

Piec 10-15 minut, aż ciasteczka zarumienią się na złoty kolor.

Smacznego 😉

Comments

    1. Post
      Author

Pozostaw odpowiedź Kornik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.