Te ciasteczka stały się ulubionymi w naszym domu. Razem z Jasiem robimy całość około godziny. Świetne do współpracy z dzieckiem. I pyszne 🙂
Składniki:
- 300 g pszennej mąki
- masło 200 g (musi być masło, nie margaryna!)
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Wykonanie:
Mąkę wymieszałam z cukrem pudrem. Dodałam aromat i pokrojone na kawałki masło. Zagniotłam jednolite ciasto. Kulę ciasta trzeba włożyć do lodówki – na min. 30 minut. Następnie urywałam kawałki ciasta i w rękach turlałam kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki ciasta ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę Jaś spłaszczał przy pomocy widelca. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 u st 15 minut.