Uwielbiam piec. Uwielbiam ciasteczka. Połączyłam więc oba zdania w realizację i oto są! Moje pierwsze ciasteczka orzechowe. Przepis poniżej, jest bardzo prosty! Prawdę mówiąc największy problem był z wyłuskaniem orzechów (bo taki mały złodziejaszek podbiegał i podjadał :)).
Składniki:
25 dkg masła roślinnego
10 dkg cukru pudru
10 dkg zmielonych orzechów
30 dkg mąki pszennej
2 żółtka
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na pół godziny.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części formować wałek o średnicy ok 0.5 cm i odkrawać paseczki na długość 3-5 cm. Układać na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Można też ciasto rozwałkować i wyciąć różne kształty.
Ciasteczka układać blisko siebie z niedużymi odstępami.
Piec 10-15 minut, aż ciasteczka zarumienią się na złoty kolor.
Nie wiedziałam, że lubisz piec:-)
Mmmmm… Muszą być pyszne 🙂
Zapraszam na degustację, tylko uprzedź 2 dni wcześniej to upieczemy 😉
Ok! 🙂