Ostatnio chciałam upiec ciasto. Mój synek zdecydował, że ma być drożdżówka. Ok. Ale w sklepie nie było świeżych drożdży!!! Ale jak się dziecku już obiecało… Jest wersja na sucho 🙂 Drożdże w proszku? Sprawdziły się w 100%! Polecam!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- torebka drożdży suchych ok.8 g
- pół szklanki letniego mleka (125 ml)
- 1 jajko
- 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 45 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).
Po tym czasie ciasto ponownie lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą lub oprószona mąką pszenną. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na 30 – 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut.
Smacznego! 🙂
Właśnie dojadłam ostatni kawałek ciasta drożdżowego – następne będzie wg Twojego przepisu! To chyba moje ulubione ciasto!! 🙂
To jest przepyszne… Ja dziś robię kruche ciasteczka. Coby dzieci mi z nudów mieszkania nie rozniosły 🙂