Pyszna drożdżówka

Ostatnio chciałam upiec ciasto. Mój synek zdecydował, że ma być drożdżówka. Ok. Ale w sklepie nie było świeżych drożdży!!! Ale jak się dziecku już obiecało… Jest wersja na sucho 🙂 Drożdże w proszku? Sprawdziły się w 100%! Polecam!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • torebka drożdży suchych ok.8 g
  • pół szklanki letniego mleka (125 ml)
  • 1 jajko
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 45 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto ponownie lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą lub oprószona mąką pszenną.  Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na 30 – 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut.

Smacznego! 🙂

Comments

    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *